IMG_7142.jpeg

Yngsjö

Yngsjö

 
 


Mjukt har det landat i tallskogens mossa, det fantastiska huset, som ritats av arkitekt Johan Sundberg.  En barnfamiljs dröm om sommarliv vid havet, har blivit verklig.

Jag kontaktades och snabb skissade fram ett förslag under en sensommarkväll. Vips blev jag involverad i projektet. Att anlägga och forma en trädgård på lättrörlig och flyktig sand, har varit en utmanande och spännande process. Min målsättning är alltid att få till en så naturlig sammansmältning som möjligt mellan inplanterade växter och platsens egna själ och flora. Växtvalet var extra utmanande;  jag sökte marktäckande, mattbildande, vintergröna, torktåliga, rådjursresistenta och snygga… nästan skötselfria växter.

De här växterna planterades i mängd; och har alla snabbt etablerat sig; 

Träjon; Dryopteris Flix-Mas, 

Mjölon; Arctostaphylus,  

Silverfryle, Luzula nivea, 

Backtimjan; Thymus Coccineus 

Thymus longicaulis Odoratus

Smultron; fragaria vesca

De här passar att ”förvilda” men har inte etablerat sig lika snabbt på sanden;

Gul sockblomma Epimedium versicolor 

Fingerborgsblomma Digitalis i sorter

Stenkyndel Calaminta

Nepeta "Walkers Low”

Cikoria

Storklocka Campanula persicifolia

Martorn Eryngium planum

Backsippa Pulsatilla Vulgaris

Massplantering ;

Tuvrör Calamagrostis ”Karl Förster” 

Gräset stämmer fint med husets fasader i lärkträ och bildar sköna sjok längs sluttande sandkullar. 


Till min hjälp i anläggning och markförberedelser hade jag ett fantastiskt kunnigt team från Infrakraft. Tillsammans fann vi lösningar och skulpterade tillbaka sanddyner som planats ut under byggets gång. En hel del slänter behövde stärkas och jag ritade in hållbara corténmurar och ”vågor” för att hålla sand och jord o i schack. Svetsarens jobb är i det närmaste osynligt nu, då kanterna stämmer bra i färg med skogens nedfall av torra barr och bark. Det känns mjukt och ”oanlagt”, något som Johan också var mån om.

Efter en sommar med många utmaningar som den under 2023 är vi imponerade av att växterna ( som vi planterade i mars/april) faktiskt klarade sig. Det började inte bra… en lång het vår med kraftig torka och bevattningsförbud redan i maj följdes sedan av en mycket regnrik och kall juli/ augusti.

Familjen höll ut. De handvattnade med kanna från vår rejäla regntunna och såg tålmodigt på när råddjuren kalasade på de spädaste skotten och kalåt hortensior och smultronplantor. Några tallar, som vi omsorgsfull försökt att flytta och återplantera strök också med.

Bilderna talar sitt tydliga språk - de hade kunnat vara frodigare och blommigare i ängen redan första sommaren men det tål att väntas på. Frida och Peter har fått en bra grund i böljande stigar av natursten, en spel och lekvänliga grön gräsmatta och naturliga växtytor där sanden förut låg bar. De har fått insynsskyddande buskage av Rhododendron Cunninghams White och Grandiflora, Havtorn Hippohae rhamnoides och en bokhäck Fagus sylvatica. Vi har planterat in lite exotism trots allt. Grannarna måste ju ha något att fundera över... (och en trädgårdsdesigner vill ju plantera något som utmärker denna plats framför andra.?!)


I skogsbrynet en grupp av unga Himalayabjörkar ”Jaquemonti Doorenboos” . Med sina kritvita stammar ska de lysa upp den här ”trädgårdens" mörkaste hörn och fuktigaste hörn. Vi har medvetet undvikit att plantera häckar för att naturen ska kännas fri och öppen i tomtgränsen mot en trevlig granne. Det finns också planer på att senare bygga ett gästhus här, därför såddes ytan med ängsfrön.


Vid infarten där skogen röjts under byggtiden och marken kompakterats av maskiner och bodar,  bildas en solig och skön plats invid garagets vägg. Här byggeri en bänk sa jag, för här kan man höra havets brus  och känna solens värme även de kalla dagarna. Det var något vi upptäckte under anläggningstiden och som arkitekten tog fasta på.

Här växer en familj till - 4 st fina krokiga Sydbokar "Nothofagus Antarctica” Tillsammans  bildar de ett fint skuggspel i skymningsljuset precis där stenstigarna av natursten böjer av mot huset.

-Välkomna hit.