Your Site Title
THIBBLIN.jpg

Villa Thibblin

 Villa Thibblin

 
 

Den här familjen är stor och älskar att njuta, laga mat och umgås i sin trädgård. De kontaktade mig sedan de köpt en sticktomt, insprängd mellan åtta olika fastigheter i olika färg och stil. Hur får man till en trädgård av en mager äng?

Jag föreslog att vi skulle behålla en vacker stor sten- och schakta bort resten… Det var som att hitta en skatt när vi upptäckte att hela tomten var en svagt sluttande urbergshäll. Vi behövde bara skotta bort ett tunt lager ängsmark så var trädgårdens sittplatser klara. Men sen återstod ett digert sprängjobb för att få plats för husets grund, poolen och åtminstone en rabatt…

Den sprängda ådern i berget fyllde vi med mullrik trädgårdsjord och sedan planterade vi allt som fanns på önskelistan och lite till. Här samsas nu kryddväxter i regnbågens alla färger, lökar, rosor, dvärgsyrener och en magnolia ”Merril”. Det är en paradisisk upplevelse i juni, när alla trängs om uppmärksamheten tillsammans med bin, humlor och fjärilar. Murarna är resterna efter sprängningens som med hjälp av duktiga stensättare kom på plats långt innan huset var byggt. De färdiga Ligusterhäckarna planterades som en grön svalkande skärm runt härligheten. Hela sex olika sittplatser finns att välja på för stora och små sällskap.

Promenaden runt huset är angenäm och uppfriskande. Om det är färgglatt i solen så återfinner vi sval grönska i skuggan. Vid entrén vajar Himalayabjörkar med kritvita stammar i en matta av vintergröna blad av Hasselört, Bergenia, Sockblomma och Carex. På våren blommar tovsipporna (Anemone sylvestris) och på sommaren stora vita blåklockor (Campanula percisifolia). Granithällar och granitsingel pryder gångar och parkeringsyta och följer husets järnvitriolgråa fasad. Vita syrener i ett stort buskage är förstås ett måste, och där bakom knuten ligger hela köksträdgården. Finns det hjärterum så finns det stjärterum.