Your Site Title
VÅRGÅRD.jpg

Vår Gård

Vår Gård

 
 

Kursgården uppfördes ursprungligen som en privat villa till sommarnöje, och övertogs senare av KF som än idag bedriver verksamhet under namnet VÅR GÅRD. Utomordentlig konst kan här beskådas både ute och inne. Människor njuter året runt av umgänge och möten. Under våren 2013 åtog jag mig uppdraget att restaurera rabatterna som utgör entrén till hela anläggningen.

Murar tömdes på gammalt växtmaterial från 70- talet. Jorden byttes ut och belades med markduk och granitsingel för en underhållsfriare, och skönare plats för växterna. Under duken hålls jorden svalare och fuktigare, trots att solen steker och vinden smeker, här invid Baggensfjärdens strand. 

Växterna som valdes utgör en månskensrabatt- då gästerna kommer eller går härförbi i dunkelt ljus oftast i gryning eller skymning. Buskarna har stora vita flata blomställningar. Viburnum plicatum 'Mariesii' /Japansk snöbollsbuske (vårblommande ) och Hydrangea 'AnnaBelle' (sensommar) är båda mina favoriter! Vitfruktiga rönnar, Sorbus koheniana och silverpäronträd i accompangemang av många odlingsvärda gräs och perenner fyller också murarna med glädje. 

 Lökväxternas tid börjar i april med 'Riip Wan Winkle' och vit chinodoxa. Följt av vita narcisser 'Thalia' och tulpaner 'Ballade' och 'Queen of Night' i maj och sedan förstås snöbollslök- de liknar förstorade gräslöksblommor: Allium i två sorter som kompisar till tuvrören Calamagrostis 'Overdam'. Invid stranden togs den tråkiga risiga rosenspirean bort och ersattes med Miscanthus sinensis 'Nischidake' i en stor vajande grupp. Det ska synas när det blåser- även om man inte har plym i hatten!