Your Site Title
SOMMARHUS.jpg

Sommarhus

 Sommarhus

 
 

En sandstrand med milsvid utsikt utgör basen för detta sommarparadis på Skånes östkust. Här växter tallar och timjan naturligt. Det är torrt och blåsigt, vilket gjorde att trädgårdsanläggningen blev en utmaning i att tukta sanden och tämja vattensorkarna, kaninerna och rådjuren…

När huset byggdes grävdes stora sår i den vackra heden och mycket sand kom att flyga omkring. Ett jordlass beställdes och stora stenar hämtades från ett granitstenbrott i närheten. Hällarna placerades så att man skulle kunna gå torrskodd runt huset. Mellan stenar trivs de flesta växter då de får både svalka, fukt och skydd för rötterna. I mellanrummet mellan stenar och växter placerades fiberduk och ovanpå denna dansk sjösten som täckmaterial.

När alla kryddväxter blommar och doftar är det sommar! Timjan, salvia, mynta, lavendel, malört och gräslök behövs också i sommarköket medan vajande plymer av Stipa gigantea och strandråg bara trivs. På husets baksida ligger tallskogen och kvällssolen. Här gjöts ett golv av betong till grund för sittbänkar och trappor i Cumaroträ. Betongen bildar en härlig ljus kontrast till det kolsvarta huset och är lätt att sopa eller spola av. På kvällen är denna yta nästan självlysande refleketerad av stjärnhimlen ovanför.

Mot havet har vi jobbat mycket med att skapa ett trädäck med flera rumsfunktioner och nivåer så att det passar den omgivande naturen. På kvällen har en enda tall huvudrollen med hjälp av en varmt strålande ljuskälla. Ett bra knep när man bor i hus med många fönster.