Your Site Title
JOHANSSON.jpg

Inspiration

 
 

Växter

 
 

Växtval

Om man väljer rätt växt till rätt växtplats uppstår magi och sann glädje, då växterna trivs levererar de, blommor, blad, frukter och överraskande färger. Här är några av mina personliga favoriter;

1. Actaea"Brunette" mörkbladigt höstsilverax
2. Magnolia "Denudata"
3. Thymus-Backtimjan Coccineus, Thymus Albus och alla de andra...
4. Ulleternell Anaphalis triplinervis och Prydnadsgräs Miscanthus "Flamingo"
5. Magnolia Soulangeana
6. Paeonia Suffriticosa, buskpion
7. Hydrangea"Limelight"
8. Calamagrostis "Overdam" med vänner på våren
9. Hakonecloa "Aureola" gult Hakonegräs i kombo med Hosta
10. Korstörnet Gleditsia triacanthos "Sunburst"

 
 
 

 

Vatten

 
 

Trädgård med vatten

Ett porlande vatten eller en damm av stenarna som låg i vägen på tomten? Alla blir lyckliga av att höra en bäck om våren. Det minsta lilla fågelbad är pengarna och mödan värd. Satsa på ett vatten i din trädgård.

Jag har lärt mig av Helge Lundström, konstnär med vatten och sten som specialitet, att se det vackra i det enkla och att ingen sten är för stor om man verkligen vill ha den! Naturens egna konstverk finns överallt. Låt dig inspireras.

 
 
 

 

Stenar

 
 

Stenars betydelse

Valet av byggstenar är både roligt och svårt. Ta reda på hur berget som finns på din tomt ser ut och utgå från det. Ta hem stenprover och lägg ut och pröva.

Är det grå eller svart granit blir det naturligt med en trappa i motsvarande färger. Men det finns många nyanser av grått! Ska du bygga en naturstensmur är det fint att blanda bitarna så att muren lever. Jag är väldigt förtjust i att låta stigar och gångar kröka för så att promenaden genom trädgården känns mer spännande.

Min lilla regel är att jag inte blandar mer än tre olika material inom samma trädgårdsrum, för harmonins skull. Och om möjligt få vattnet att flöda eller spela på en sten, det är ljuv musik, för hela kroppen.

 
 
 

 

Belysning

 
 

Ljus & lampor gör skillnad

Det är magiskt när man får uppleva sin trädgård genom alla årstider. Trots allt lever vi mer än halva året inomhus. Med ljus kan man mejsla fram skulpturer och konstverk i sin trädgård. Med hjälp av ljusfilter kan man skapa nya effekter.

Alla träden på bilden intill var gröna innan vi började leka. Det är dessutom väldigt trevligt att ställa ut en lampa som blickfång på sin terass. Tänk på att alltid installera några utomhuskontakter på strategiska platser när du bygger och planerar din utemiljö. För ljusets skull.