Your Site Title
SÖDERKÖPING.jpg

Söderköping

 Villa Söderköping

 
 

Villan i vit puts hade länge varit bortglömd och utan trädgårdskaraktär. Familjen som flyttade in med sina barn hade drömmar om lek och spel och umgängesytor. För att spara både tid och en del pengar återvändes befintlig marksten men kompletterades och flyttades så att flera rum bildades mellan huskropparna.

 Perenner i en böljande våg kantad av stålkant utgör stommen runt sittplatsen som också ses inifrån kökets diskbänk. Att kunna skörda stora fång av snittblommor under hela säsongen är en rikedom för alla åldrar. Att uppleva sin trädgård varje dag, se den skifta i färg och form under hela säsongen berikar alla. Tidig vår täta ytor av små gula tidiga narcisser 'Riip wan Winkle' och vit vårstjärna Chinodoxa 'Alba', följda av narcisser i vitt 'Thalia' och 'Poeticus' i tidiga gröna tuvor av Deschampsia cespitosa och senare Calamagrostis 'Overdam'. Under sommaren och hösten bildar ett rosa och mörkrött blomflor stommen kombinerad av torktåliga salvior , hemerocallis, flockel, anaphalis, sedum, och anemoner. Efter en sommar utan skötsel i god jord prunkade det ordentligt och som en sista överraskning den underbara blå Aconitum 'Carmichaelii'.

Den skuggiga lunden under kastanjen var nästan trädgårdens största lyft; efter att ha avlägsnat en hårt packad marksten och ersatt den med god rhododendronjord och kompost trivs nu strimlönn Acer pennsylvanicum, röd japansk lönn Acer palmatum 'Atropurpureum', Rhododendron 'Cunninghams white' och gaffelolvon Viburnum furcatum'. Ytan under har en enkel marktäckning av klätterhortenisa.