Your Site Title
SÖDERKÖPING.jpg

Söderberg

 Söderberg

 
 

Familjen köpte sig ett hus placerat i en skogsdunge. De fick ingen trädgård att tala om med på köpet, förutom en liten luggsliten gräsplätt i skugga där studsmattan nu är placerad. 

Det är familjens första "egna" trädgård så de ville ha en lättskött version att börja med.

Utgångsläget om man vill ha lättskött är ju då att söka reda på vad vi med erfarenhet kallar "säkra kort". Växter som kräver lite och levererar länge. Det är med dem man trivs, och får tid att göra annat än att oroa sig. Vår växtlista till denna trädgård skulle klara bollar och bus men också ett och annat knaprande råddjur och tåla ögats slitage från altan och soffa. 
Vi ville att naturen runt omkring skulle omsluta och acceptera de växter vi tillförde, så att det kändes som självklart men ändå välplanerat för årstiders växlingar. 

Pyracantha "Anatolia" till de branta slänterna täpper snart till jorden och minskar inväxt av ogräs. Fargesia Murileae Bergbambu passar bakom garaget där vi skapar en avställningsyta för cyklar och redskap. 
Sedummatta blev lösningen där berget omöjliggjorde andra växter. Gräset Karl Förster i stora partier mot grannarna i skogen, och Rhododendron för vintergrönska utanför köksfönstret i norr. Vid huvudentréns stora fasadyta planterade vi en drottning - en solitär Kopparhäggmispel. 
Seseleria nitida, Bergenia Vinterglöd, Aster "Divaricatus", Geranium "Biokovo" är andra givna säkra marktäckare, som det är svårt att misslyckas med även en torr sommar. 

Barnen fick en helt egen häck av amerikanska blåbär Vaccinium att mumsa på - vi valde två olika sorter "Birgitta Blue" och "Reka" för bästa avkastning. Detta blev ett mycket uppskattat tillskott för de små nyblivna trädgårdsägarna. 

På berget där tomten sluttar mot en granne och nästan ingen jordmån fanns att uppbringa fyllde vi fickor och testade Bistorta Affinis "Darjeeling Red". Detta visade sig vara sommarens stora tillgång. Den blommade och spred glädje ända in i november. 

Så roligt att följa denna trädgårds fortsatta utveckling!