Your Site Title
MONTELIUS.jpg

Villa Montelius

Villa Montelius 

 
 

Villa Skuru är magnifikt belägen på den soliga sluttningen av Skurusundet. Naturstensmurarna bildar fond och trappan upp till huset går genom planteringarna och terrasserna.

Min intention när jag fick uppdraget att uppdatera planteringarna var att skapa just lite scenografi med färg och form i fokus. Planteringarna ska tåla sol och vind och ögats slitage. Det ska vara kul att komma hem och uppleva trädgården årets alla dagar. När skymningen sänker sig är det murarna och växterna som får strålkastarljuset och gör promenaden uppför trappan mödan värd.

Förbipasserande båtar och gäster inbjuds till föreställning i årstidernas växlingar. Terrasserna är fyllda med prima mullrikjord och är sedan täckta med dansk sjösten. På detta sätt minskas erosionen och jorden hålls sval och fuktig även en gassande solig dag. Här trivs numera många av mina personliga favoritväxter utmärkt.

På våren och försommaren är färgskalan sval; silver, gråblå, lila och purpur. Tidiga tulpaner och narcisser planterade i grupper tillsammans med kattmynta, timjan, silverarv, allium, salvior och mattor av trädgårdsnävan 'Rozanne'. Högsommarsceneriet bjuder på blålila, vinrött, illrosa och burgunder till vajande plymer av härliga prydnadsgräs. Grand finale infaller i oktober när alla buskar fjädrar upp sig i olika nyanser av rött och tävlar om vem som är vackrast. Sedan, när löven fallit är det siluetterna och formerna täckta av den vita snön som hälsar oss välkomna. Som är ljuset i mörkret.

Den här trädgården ägs av entusiastiska människor och det gör mig lycklig att veta att de trivs lika bra som växterna i den soliga sluttningen.